Een reis naar binnen in tijden van crisis

Een reis naar binnen in tijden van crisis

Van de een op de andere dag is ons leven ingrijpend veranderd. We zijn bang voor het virus maar ook de economische onzekerheid speelt ons parten. Hoe lang gaat dit nog duren? Wat moet je doen als het oude leven ineens voorbij lijkt te zijn en het nieuwe nog niet is aangebroken?

Er is veerkracht nodig om juist nu opnieuw je draai te vinden en ondanks tegenslag weer door te gaan. Veerkracht houdt in dat je hoe dan ook weer zult opstaan en geloven in jezelf, je kunt genieten van de kleine dingen en je er niet onder laten krijgen. Je weerstaat de zwaarste storm. Je werkt vanuit je unieke talent en je beschouwt je competenties, vaardigheden en capaciteiten als bestendig.

Dat klinkt makkelijk gezegd dan gedaan. Juist nu in tijden van crisis is het vooral angst wat je voelt. Angst voor je gezondheid of die van de mensen die je liefhebt, angst voor het voortbestaan van je bedrijf, angst voor het verliezen van je baan, angst voor het onbekende wat voor je ligt. In deze omstandigheden een andere mindset aannemen maakt niet dat de angst ineens verdwijnt.

Wel kun je een bewuste keuze maken om vertrouwen in jezelf boven je angsten te stellen en een proces in gang te zetten waardoor je angstgevoel langzaam slijt. Nelson Mandela citeerde Marianne Williamson met: “Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de overwinning erop. Dapper is niet hij die bang is, maar hij die deze angst overwint”. Deze woorden zeggen alles over de stap die je nu kunt zetten om het geloof in jezelf weer terug te vinden of te vergroten. Juist nu kun je jezelf her-ontdekken, jezelf laten zien en je waarde verzilveren.

Wat je daarvoor nodig hebt?  Zelfvertrouwen en een portie lef. Niet niks, maar het mooie van deze voorwaarden is wel dat ze je tegelijkertijd een flinke dosis energie geven. En dat kun je vast goed gebruiken nu.

Als je weet waar je voor staat en gaat, vergroot dat je zelfvertrouwen. Misschien ben je het zicht hierop afgelopen tijd kwijtgeraakt en brengt dat je nu aan het twijfelen. Was je zo druk of verkeerde je in een stand van de automatische piloot dat je daar al wel veel langer niet meer bij hebt stilgestaan. Wees gerust, niemand is geboren met twijfels over zichzelf wat hij wel en niet kan. Sterker nog; ieder individu is geboren met de capaciteit de wereld te veranderen. Er huist dus heel wat in jou! En kwijt betekent niet weg. Het is dan ook een kwestie van zoeken waar het is het gebleven….

Wellicht ben jij een van hen die nu in de omstandigheid verkeert deze tijd aan te kunnen grijpen voor die zoektocht. Als kans om een reis ‘naar binnen’ te maken om opnieuw te ontdekken waar je unieke talenten liggen, wie je wilt worden en welke je dromen zijn. Vooruit bewegen betekent naar binnen gaan. Dat klinkt misschien zacht, maar zie zacht als het nieuwe hard. Je zult een betere leider van jezelf worden wanneer je het lef hebt deze innerlijke reis te maken. Om door de pijn van angst en verlies heen te gaan en opnieuw contact te maken met je kern. Daar waar je het puurst bent en tegelijk het krachtigst.

Geef daarom om jezelf, onderzoek en vertrouw erop dat elk pad dat je voor je zult zien- hoe zwaar je nu ook op de proef wordt gesteld- jouw pad is dat je uiteindelijk zal leiden naar een hoger niveau van energie en veerkracht. Is het niet voor nu dan voor straks als de betere tijden weer aanbreken. Want reken maar dat die gaan komen! You’d better be prepared…..

En je hoeft ’t niet alleen te doen. Ik ben graag je ’reisgenoot’, je reflector, je sparring-partner! Samen verkennen? We kunnen skypen, appen, zoomen of wandelen op gepaste afstand…

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.